LG QNEDLG is misschien wel het bedrijf dat het meest synoniem is met OLED-tv’s, maar nu kondigt het aan wat we in 2021 kunnen verwachten van haar lcd-tv’s met Mini LED-technologie voor haar premium LG 8K– en 4K-tv’s die volgend jaar verschijnen. LG zegt dat Mini LED zorgt voor “een enorme sprong voorwaarts in de beeldkwaliteit van lcd-tv’s”. De beste lcd-tv’s van tegenwoordig hebben wat ‘full-array local dimming’ wordt genoemd, waarbij leds – in sommige gevallen honderden – dienen als achtergrondverlichting achter het scherm. Deze kunnen in zones worden bediend en elke zone kan worden gedimd voor donkere scènes, wat helpt bij het verbeteren van zwartniveaus en contrast.

Mini LED

Mini LED verandert de strategie een beetje door veel kleinere LED’s te gebruiken (maar veel meer) voor een groter contrast dan tv’s die misschien wel een paar honderd dimzones bereiken. In het geval van LG zegt het bedrijf dat de nieuwe achtergrondverlichting “tot bijna 30.000 kleine LED’s bevat die een ongelooflijke piekhelderheid en een contrastverhouding van 1.000.000: 1 produceren in combinatie met maximaal 2.500 dimzones en geavanceerde lokale dimzones.” Het eindresultaat is een beter contrast, meer dynamische HDR en verbeterde kleurnauwkeurigheid ten opzichte van de eerdere LCD-sets van het bedrijf.

Zoals alle vlaggenschepen van LG in 2020 worden vernieuwingsfrequenties tot 120 Hz ondersteund. LG heeft deze hoogwaardige lcd-tv’s gebrandmerkt als ‘QNED’, waarbij de Q verwijst naar de kleur van kwantumstippen en de N waarschijnlijk staat voor de ‘NanoCell’-branding van LG. Het komt een beetje vreemd over – vooral omdat tv-shoppers te maken zullen hebben met een mix van OLED-, QLED- en QNED-tv’s.

LG QNED MiniLed

Vergelijking

De beste vergelijking voor de QNED-tv’s van LG zou zoiets zijn als de 8-serie van TCL, die 25.000 LED’s bevat in ongeveer 1.000 bedieningszones (LG zegt dat de QNED verkrijgbaar zal zijn in formaten tot 86 inch, waarvan ik vermoed dat die eerdere cijfers afkomstig zijn). De 6-serie van TCL maakt ook gebruik van mini-LED’s, hoewel het totale aantal veel lager is dan de dure 8-serie. Maar als toonaangevend OLED-tv-merk onderstreept LG voorzichtig dat OLED nog steeds de plek is waar het absoluut beste beeld te krijgen is, zelfs met al deze verbeteringen aan de LCD-kant. In 2020 betrad Vizio het OLED-tv-veld en probeerde LG op prijs te ondermijnen, maar LG staat niet op het punt zijn positie aan de top op te geven (Sony maakt ook hoogwaardige OLED’s; alle drie de bedrijven gebruiken panelen van LG Display.)

Concluderend

LG Qned MiniLed TVTen slotte, maak niet de fout om Mini LED door elkaar te halen met MicroLED. Beschouw Mini LED als een andere evolutie van lcd-tv’s, terwijl MicroLED een meer radicale upgrade is die de achtergrondverlichting helemaal uit de vergelijking haalt (net als OLED) en miljoenen zelfemitterende LED’s combineert die alleen oplichten wanneer ze nodig zijn. MicroLED-tv’s zijn nog steeds schandalig duur, en hoewel we de prijzen voor LG’s QNED-tv’s nog een paar maanden niet kennen, zou het veel minder opvallend moeten zijn.

En de OLED?

De introductie van QNED is vooral interessant gezien LG’s voorliefde voor OLED-tv’s. De tv-maker brengt enkele van de beste OLED-tv’s uit, zoals de immens populaire LG CX OLED die we in 2020 zagen (en die een C1-opvolger heeft voor 2021). LG benadrukt dat QNED onder zijn OLED-assortiment zal zitten in plaats van het te vervangen of te vervangen, maar het is duidelijk dat het bedrijf zijn LCD-aanbod wil versterken om niet te verliezen van Samsung en anderen – aangezien niet iedereen wordt verkocht op OLED TV-technologie.

Previous Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *