Wat is de beste 8K TV

Als we spreken over 8K dan hebben we het over de resolutie van de tv. Dit betekent het aantal horizontale en verticale pixels. Pixels zijn gelijk aan informatie, dus meer pixels zou een betere kwaliteit van het beeld moeten betekenen. Dat is tenminste de theorie.

In het geval van 8K betekent dit een horizontale resolutie van 7680 pixels en een verticale resolutie van 4320 pixels, wat leidt tot een beeldscherm dat bestaat uit ongeveer 33 miljoen pixels. Ter vergelijking: 4K video heeft de helft van het aantal horizontale lijnen en de helft van het aantal verticale lijnen (3840 × 2160), wat neerkomt op een totaal aantal pixels van ongeveer 8,3 miljoen. Dus ja, 8K heeft vier keer zoveel pixels als 4K,en 16 keer het aantal Full HD.

In dit artikel bespreken we drie televisietoestellen die nu als de beste 8K tv’s beschouwd worden.

De Samsung QLED 8K 65Q950TS

Het toestel in een oogopslag

Deze tv maakt deel uit van het Samsung QLED 8K 2020 assortiment. Het heeft een groot beeld van 163 cm diagonaal in 8K resolutie. Buitengewoon dun met maar 15 mm dikte, biedt deze tv brede kijkhoeken en een hoge beeldkwaliteit. Het scherm heeft een heldere Full led-achtergrondverlichting Het is de eerste tv ter wereld die profiteert van Wifi 6 draadloze connectiviteit, wat het bereik en de snelheid van de verbinding verbetert. Het zorgt voor een soepele draadloze streaming.

De belangrijkste productkenmerken in detail

Het scherm

Een resolutie van meer dan 33 miljoen pixels maakt grote schermdiagonalen mogelijk zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. De Samsung QLED 8K 65Q950TS opent een echt venster op de wereld door een zo realistisch mogelijk beeld te bieden, ongeacht de afstand tot het scherm. Dankzij de Quantum Processor 8K videoprocessor kunnen kijkers genieten van gedetailleerde beelden met absoluut realisme.

De processor

Als wereldleider in de productie van halfgeleiders heeft Samsung de tv uitgerust met een videoprocessor genaamd Quantum 8K processor. Specifiek ontworpen voor dit toestel, kan het miljoenen stukjes informatie in real time verwerken om de best mogelijke beeld-, geluids- en verbindingskwaliteit te leveren. De juiste werking van deze processor uitleggen is technisch en niet belangrijk voor de beoordeling van dit teeveetoestel.

De achtergrondverlichting

Samsung besteedt veel aandacht aan de led-achtergrondverlichting. Deze bestaat uit een veelvoud aan lichtdioden die aan de achterzijde van het Lcd-paneel van de tv zijn verdeeld en een hoge luminantie bieden. Daarnaast is er een zone-achtergrondverlichtingsbeheer om de hoeveelheid verstrooid licht precies te moduleren. Met de 520 onafhankelijk gestuurde zones kan de helderheid van verschillende delen van het weergegeven beeld worden geregeld. Dit leidt tot meer realistische en genuanceerde beelden.

Het gebruik van kwantum dots

Een van de specifieke kenmerken is het gebruik van de Quantum Dot technologie die het mogelijk maakt om beelden weer te geven met rijke en realistische kleuren. De QLED is de opvolger van de OLED-tv. De “Q” staat voor quantums. Dankzij de ingebouwde helderheidssensor van de tv detecteert ze verschillende bronnen van omgevingslicht, of het nu gaat om daglicht of een gloeilamp. Het toestel past dan automatisch de contrast- en helderheidsinstellingen aan om een perfect beeld te behouden.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • de anti-verblindingsfilter en brede kijkhoeken
 • het geluid omvat vier hoofdluidsprekers, twee subwoofers en twee surround-luidsprekers
 • automatische verhoging van het spraakvolume wanneer een toename van het omgevingsgeluid wordt gedetecteerd.
 • de tv is eenvoudig op de muur te installeren met de dunne muurbevestiging
 • de uitgebreide connectiviteit met talrijke bronnen en de eenvoudige toegang tot meerdere online videodiensten
 • het scherm wordt aangepast wanneer het is aangesloten op een videogameconsole

Besluit

De Samsung Q950TS ziet er geweldig uit en levert een indrukwekkende beeldkwaliteit. De helderheid, het contrast, de kleuren en de beweging zijn uitstekend. De tv heeft ook een anti-reflecterendschermoppervlak, goed klinkende luidsprekers …. De bediening werkt zonder problemen. Voor wie wil genieten van perfecte beelden en geluid zoals in de bioscoop is dit het ideale toestel. Deze Samsung 8K TV behoort zeker thuis in elke lijst van de beste 8K TV’s op de markt vandaag!

De LG 65NANO956LA

Het toestel in een oogopslag

Bekijk beelden zoals je nog nooit eerder hebt gezien met LG’s NanoCell tv, die een scherper beeld combineert met levendigere kleuren om je een nieuw niveau van home cinema te bieden.

Rijke, levensechte kleuren springen uit de schermen van de nieuwe NanoCell-televisies, dankzij geavanceerde schermtechnologie die gebruik maakt van minuscule deeltjes die maar een nanometer groot zijn om doffe kleuren uit de Lcd-displays te filteren.

De belangrijkste productkenmerken op een rijtje

Het scherm

LG introduceerde vorig jaar de eerste OLED 8K tv ter wereld, en dit is de 2020 versie, met verbeterde verwerking. Het is een beetje een designwonder: het scherm zelf is dun, ondanks dat het massief is. Het is ook een wonder om iets te bekijken. Er zijn hier perfecte kleurnauwkeurigheid per pixel en ongelooflijk contrast die in een mooi scherm dat over je heen spoelen.

De processor

De combinatie van LG’s unieke ‘point and click’ Magic afstandsbediening en de aantrekkelijke webOS smart interface maken de tv gebruiksvriendelijk. Het webOS systeem werkt met via een LG’s Alpha 9 processor. De processor zorgt ook voor de ondersteuning van systemen zoals Google Assistant en Amazon Alexa. Doordat er nu twintig talen ondersteunt worden krijg je nu meer “menselijke antwoorden” op je vragen.

De achtergrondverlichting

De achtergrondverlichting

Dankzij een nieuw energiebeheersysteem met achtergrondverlichting zien de donkere scènes er minder grijs en overtuigender uit. Opnamen met een mix van heldere en donkere beeldelementen hebben veel minder last hebben van storende halo’s van het licht rond opvallende heldere objecten.

Nanocel- systeem in plaats van quantum dots

De NanoCell-technologie bestaat uit het gebruik van een licht-absorberend materiaal dat de golflengten tussen de groene en rode kleurenfilters blokkeert. Door de rode en groene kleuren perfect te balanceren zorg deze technologie voor zuivere rode en groene kleuren op het tv-scherm. De kleuren worden precies uitgefilterd om een output van de beste kwaliteit te geven. Je kunt geen last hebben van vervagende kleuren die instabiliteit veroorzaken.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • de kijkers genieten van de voordelen van het ervaren van de zuiverste kleuren
 • de hoek van waaruit je tv kijk speelt geen rol, de beelden blijven altijd scherp en levendig
 • de nauwkeurige regeling van de achtergrondverlichting zorgt voor de productie van de diepste zwarten op het tv-scherm
 • op het gebied van akoestiek levert de LG 65NANO956LA een uitstekend geluid met ingebouwde Dolby Atmos technologie

Besluit

Deze tv met nano-technologie is de beste LCD-tv die LG ooit heeft gemaakt. In combinatie met LG’s steeds betere NanoCell kleurentechnologie en gamefuncties, is het een aangename tv om naar te kijken, zowel in verlichte als donkere kamers.

Samsung QLED 8K QE75Q950R

Het toestel in een oogopslag

De Samsung QE75Q950R is voorzien van een 75-inch (ongeveer 190 cm) scherm met een 8K Ultraresolutie (7680 x 4320 pixels). Deze tv gebruikt dezelfde volledige led-achtergrondverlichting met 480 afzonderlijke zones als de andere 8K-modellen van Samsung, maar bevat een nieuwe filter om de schittering te verminderen en de kijkhoeken te verbeteren.

De belangrijkste productkenmerken in detail

Het scherm

Gezien vanaf de voorkant is deze 75 inch eenvoudigweg helemaal zwart en van een onopvallend vierkant ontwerp. Ook moet worden opgemerkt dat door de technische kenmerken van het scherm met 8K en een groot vermogen aan achtergrondverlichting, het chassis iets dikker is dan de recente Samsung Tv’s, ook hebben we het hier amber over een dikte van drie centimeter.

De processor

Zoals alle recente modellen wordt er bij dit toestel ook gebruikt van een quantum processor. Het is het verbazingwekkend om te zien hoe goed het resultaat is op deze 75-inch met een videostream van Netflix, Amazon, …

De achtergrondverlichting

Er wordt gebruik gemaakt van een prismatisch filter om de achtergrondverlichting van het scherm verder te concentreren. De Q950R is met zijn 480 zones in staat is om opmerkelijke zwarten te produceren. Op dit QLED LCD scherm is het resultaat echt verbluffend! Zolang je de omgevingslichtsensor geactiveerd laat, zal het beeld zachter zijn en de zwarte strepen… helemaal zwart!

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • er is weinig gedoe met kabels, omdat zowel het geluid, het 8K-beeld en de stroomtoevoer via maar een kabel doorgegeven worden
 • naast de afstandsbediening is er ook een stemassistent die reageert op talrijke commando’s
 • het dynamische beeld met zijn 33,17 miljoen pixels
 • de intelligente modus die zorgt voor het aanpassen van de instellingen van het scherm aan de omgevingslichtsterkte.

Besluit

De Samsung QLED 8K QE75Q950R is een toestel voor echte thuisbioscoopliefhebbers. De Samsung biedt ultieme beeldkwaliteit. Het toestel ziet er stijlvol uit en heeft een hoogwaardige uitstraling. Een verdiende plaats in onze lijst van de beste 8K TV’s.