Na LG en Samsung bracht ook Sony 8K tv’s op de markt. De twee tv’s die in dit artikel besproken worden hebben beide een resolutie van 7680 × 4320 pixels, een veel hogere waarde dan de vorige 4K-standaard. De ingebouwde X1-beeldprocessor, die Sony zelf heeft ontwikkeld, is in staat om inhoud met een lagere resolutie te extrapoleren naar 8K. Dit gebeurt met een database die talloze beeldvoorbeelden bevat. Deze worden gebruikt om de inhoud op het display betrouwbaar te verbeteren.

Sony heeft ook een oplossing gevonden voor een probleem waar Lcd-schermen meestal mee worstelen. Omdat de displays uit meerdere lagen bestaan, verschuift het beeld als de kijker er vanuit een scherpe hoek naar kijkt. De X-Wide Angle-technologie zorgt ervoor dat de 8K-tv’s een goed beeld opleveren, zelfs als je er niet vanaf de voorkant naar kijkt.

De Sony 8K TV: KD-75ZH8

Sony KD-75ZH8
€1.548,80

€3.999,00

€4.999,00

Het toestel in een oogopslag

De 75ZH8 is niet het toppunt van ontwerp het toestel is verre van lelijk. Het frame is slank en wordt aantrekkelijk gemaakt door een zilverkleurige metallic buitenkant. Het scherm staat laag op een paar poten die zo smal zijn dat je ze nauwelijks kunt zien vanaf de voorkant. De voeten kunnen op twee verschillende plaatsen worden bevestigd. Ze kunnen ofwel onder de hoeken van het scherm, of dichter bij elkaar als je geen breed meubelstuk hebt om het op te zetten.

Op het eerste gezicht lijkt de 75ZH8 geen zichtbare luidsprekers te hebben. Bij nader inzien blijkt echter een naar voren gerichte strook luidsprekers onder de onderkant van het scherm te zitten.

De belangrijkste productkenmerken in detail

De beeldkwaliteit

De krachtige processor verbetert de intensiteit en details van deze 8K-tv. Je ziet dieper zwart en helderder licht op je Full Array led-tv dankzij het speciale dimsysteem van de achtergrondlichten.l dimmen. Het scherm heeft een geweldige resolutie. Alle beelden kunnen opgewaardeerd worden naar een realistische 8K-resolutie dankzij de unieke functies van Sony. X1 ™ Ultimate Je krijgt 8K-beelden met vier keer de resolutie van 4K. De scènes zijn rijk aan diepte, textuur en detail. Zelfs afbeeldingen die in 4K en 2K zijn gemaakt, worden tot 8K bijgewerkt in 8K X-Reality met een unieke 8K-database. De resolutie van elk object wordt vervolgens verbeterd door objectgeoriënteerde resolutie om virtuele real-world texturen te reproduceren. Deze 8K-tv balanceert nauwkeurig de achtergrondverlichting op het scherm om ervoor te zorgen dat de scène vol adembenemend contrast is. Door de lichte en donkere gebieden te dimmen kan een realistischer contrast worden verkregen.

Adembenemend geluid

Het Dolby Atmos systeem laat geluid om je heen stromen. Omring jezelf met geluid alsof je er zelf bent. Met Dolby Atmos kan het geluid zowel van boven als van opzij worden uitgezonden, zodat je het gevoel van objecten die boven je hoofd bewegen realistischer kunt horen. Gebruik je midden-luidspreker en luister met naar de heldere weergave van gesprekken, zang en muziekinstrumenten. Je kunt eventueel je thuistheatersysteem aansluiten om een meeslepende concert ervaring te voelen.

Gebruik van Android tv

In tegenstelling tot Samsung of LG heeft Sony ervoor gekozen om Android tv 9.0 in zijn tv’s te gebruiken. De KD-75ZH8 heeft 16 GB geheugen om gedownloade applicaties op te slaan. Dit omvat alle onmisbare zaken, zoals Netflix 4K, Disney+ en Youtube 4K. Hierdoor wordt het afspelen van je multimediabestanden zoals foto’s, muziek en video’s toevertrouwd aan betrouwbare toepassingen.

Spraakherkenning

Om je vragen aan Google Assistant of Alexa te stellen, zijn twee microfoons in de tv geïntegreerd. Het is niet nodig om je stem te forceren om de Google Assistent wakker te maken, terwijl de muziek speelt.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • het is mogelijk om beeld en geluid van een smartphone of computer naar de tv te zenden via het Wifinetwerk
 • omdat objecten individueel worden geremasterd, kan deze tv een grotere diepte, texturen en meer realistische beelden weergeven
 • tv kijken vanaf de zijkanten is nu net zo bevredigend als vanuit het centrum
 • Sony’s originele optische ontwerp om het licht van de achtergrondverlichting te regelen, het X-Wide Angle paneel zorgt ervoor dat de kleuren overal waar je kijkt kloppen
 • de nieuwste X-Motion Clarity-technologie houdt alles soepel, helder en duidelijk. Elke ‘knippering’ wordt individueel geregeld en de duur ervan wordt verminderd, terwijl de helderheid wordt verhoogd wanneer dat nodig is
 • geluid en beeld zijn perfect in harmonie
 • de tv detecteert objecten en past het geluid aan aan de omgeving

Conclusie

Sony KD-75ZH8 is een krachtig tv-toestel met 8K resolutie. Goed doordacht en verstandig uitgerust met hoogwaardige video- en audio-oplossingen, is dit zeker een model dat aan je eigen behoeften kan voldoen.

De Sony 8K TV: KD-85ZHB Smart tv

Het toestel in een oogopslag

Echte schittering in 8K met een indrukwekkend geluid dat is het eerste wat je hoort en ziet wanneer deze tv aan staat. Dompel je onder in de verbluffende wereld van 8K in groot formaat en zie beelden die perfect zijn afgestemd op het geluid dat rechtstreeks van het scherm komt. Het slanke en gestroomlijnde one-slate ontwerp plaatst je midden in de actie. De Sony KD-85ZH8 maakt het allemaal mogelijk.

De belangrijkste productkenmerken in detail

De beeldkwaliteit

De krachtige processor brengt de diepte en het detail van deze 8K tv in al zijn inhoud naar boven. Het Full Array led-tv-scherm met Local Dimming technologie reproduceert diepere zwarten en helderdere lichten. Je kunt jezelf zonder afleiding volledig onderdompelen in de actie

Geluid en beeld in perfecte harmonie

De in het frame ingebouwde luidsprekers reproduceren het geluid precies op de juiste plaats. Omdat de luidsprekers dichter bij het midden van het scherm staan, passen geluid en beeld perfect bij elkaar.

Snel toegang tot meer amusement

Met de unieke eigenschappen van Sony kan bijna alle inhoud worden omgezet naar 8K-resolutie. De X1 Ultimate is twee keer zo snel als X1 Extreme en analyseert en verwerkt nauwkeurig gegevens om 8K beelden te reproduceren met vier keer de resolutie van 4K met meer diepte, textuur en detail. Zelfs 4K en 2K beelden worden door de unieke database naar bijna 8K omgezet. Object-based Super Resolution verbetert vervolgens elke scène om de texturen er bijna levensecht uit te laten zien.

Mooie kleuren van alle kanten

TV kijken vanaf de zijkanten is nu net zo bevredigend als vanuit het centrum. Sony’s originele optische ontwerp om het licht van de achtergrondverlichting te regelen, het X-Wide Angle paneel zorgt ervoor dat de kleuren overal waar je kijkt kloppen.

Grotere en nauwkeurigere bandbreedte

Door het kleurenspectrum uit te breiden, geeft de tv met onze X1-processoren meer kleuren weer dan een conventionele televisie. De processor analyseert en verwerkt gegevens in elke foto om de kleuren nog natuurlijker en preciezer te laten lijken. Dit maakt de beelden levensechter dan ooit tevoren.

Heldere actievolle scènes

Op sommige schermen zijn sport- en snelle actiescènes wazig. De nieuwste X-Motion Clarity technologie zorgt voor een soepel, helder en scherp display. Elke scene wordt individueel geregeld. De duur ervan wordt verbeterd en de helderheid naar behoefte wordt verhoogd, zodat je niets mist.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • de Full Area led produceert meer realistische contrasten door d onafhankelijk verlichte led-zones; lichte zones worden helderder gemaakt en de schaduwen donkerder
 • doordat objecten individueel worden bewerkt, kan deze tv meer kleurdiepte, texturen en meer realistische beelden produceren
 • door het gebruik van je BRAVIA (Best Resolution Audio Video Integrated Architecture) als centerspeaker hoor je dialogen, zang en instrumenten met uitzonderlijke helderheid
 • met Dolby Atmos komt het geluid zowel van bovenaf als van opzij, zodat je objecten die boven je hoofd bewegen met meer realisme kunt horen als een echte multi-dimensionale ervaring
 • alle apps starten snel en je hoeft niet meer te wachten als je tussen apps wisselt
 • Netflix start drie maal sneller dan vroeger.
 • je kunt Alexa-apparaten aan voor een naadloze handsfree bediening van je apps
 • via Google Home kun je je favoriete video’s en films vinden zonder ook maar een vinger uit te steken

Besluit

Behalve de ruimere afmeting van 1117 × 1920 × 428 mm verschilt de Sony KD-85ZH8 maar weinig van de Sony KD-757H8. Je haalt alleen alle kwaliteiten van de Sony, zowel beeld als geluid, nog meer je woonkamer binnen. Afhankelijk van de ruimte in je woonkamer en in je geldbeugel zul je een keuze kunnen maken tussen beide toestellen.