Net als 4K en HD vroeger, is de 8K resolutie klaar om de nieuwe standaard te worden voor je televisie. Na jaren van prototypes beginnen 8K tv’s eindelijk op de mark te komen. Ook LG 8K TV’s beginnen nu aan terrein te winnen.

De term 8K is een beetje vaag. Een 8K Ultra-HD display moet een resolutie hebben van minimaal 7680 × 4320 pixels wat staat voor 33 miljoen pixels in totaal. Met andere woorden, een 8K tv heeft vier keer de resolutie van 4K en 16 keer die van een HD-tv. De Koreaanse fabrikant LG is een pionier op het vlak van innovatie, vooral voor beeldschermen. In dit artikel kom je meer te weten over twee van hun beste modellen die sinds kort op de markt zijn. Ook voor de gamers is er goed nieuws. Tegen het einde van 2020 zullen de nieuwe PS5 en Xbox Series X beide 8K ondersteunen. Er zal snel een nieuwe generatie consolegames op de markt komen die gebruik zal maken van de kracht van 8K.

De LG 8K TV: 65NANO956LA

LG 65NANO956LA (2020)
€1.799,00

€1.799,00

Het toestel in een oogopslag

Door gebruik te maken van de nanocell- technologie maken pure kleuren van je huis een heus filmtheater. NanoCell tv maakt alle scènes echt dankzij zuivere kleuren en het intense contrast van nano-zwart. Daarnaast levert het geoptimaliseerde beelden en geluid voor een spectaculaire, meer levensechte ervaring. Dankzij deze nieuwe technologie kun je genieten van een echte thuisbioscoop.

De belangrijkste productkenmerken in detail

Een duidelijk voorbeeld van een goed ontwerp

Het uiterlijk van deze tv heeft nogal wat overeenkomsten met andere versies, maar het blijft een geweldig ontwerp. Zo’n goede eerste indruk is diepgaand voor potentiële kopers. De tv heeft een slank ontwerp dat elegantie uitstraalt. De randen zijn minimaal, wat je helpt om een beter idee te hebben van wat een zuiver scherm is.

De connectiviteit

De LG is voorzien van de meest elementaire aansluitingen voor een goede werking. Wat echter het meest in het oog springt, is de draadloze verbinding waar je goede opties kunt vinden zoals Wi-Fi en Bluetooth. Via deze twee verbindingen kun je veel activiteiten uitvoeren die vroeger alleen konden worden gedaan met kabels die verbonden waren met de tv. Voor de rest zijn er drie usb-poorten en vier HDMI ingangen voor HDMI, wat het belangrijkste is voor de connectiviteit. Er zijn poorten voorzien voor tuners en andere toestellen.

Filmmaker Mode

Dit is een modus die je laat genieten van wat wordt gedefinieerd als echte cinema vanuit je huis. Dit zorgt voor een perfecte beeldscherpte en een evenwichtig kleurpalet. De bedoeling hiervan is om de film te zien zoals hij in de bioscoop wordt voorgesteld. Je kunt deze optie eenvoudig activeren vanuit het tv-menu. Zelfs de meeste regisseurs vinden dit een indrukwekkende functie. In tijden van meer thuisblijven, zoals tijdens de coronacrisis, kun je volledig genieten van een film of een serie zoals de regisseur die heeft ontworpen.

Het geluid

Het aangeboden vermogen voor de audio is perfect, omdat je veertig Watt aan totaal vermogen hebt wat al een geweldige kwaliteit is. Door het opnemen van bepaalde specifieke technologieën zal de ervaring veel verfijnder zijn. Ten eerste heb je Dolby Atmos, die verantwoordelijk is voor het verstrekken van een veel meer meeslepend en zuiver geluid, om je het gevoel te geven dat je deel uitmaakt van de actie. Als je geconfronteerd word met scènes met een hoog omgevingsgeluid moeten je je geen zorgen maken, omdat de technologie van de tv zorgt voor het nivelleren van het geluid, zodat je duidelijker kunt horen wat er gezegd wordt.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

  • de tv is Google Assistant en Amazon Alexa compatibel
  • de toegang tot schadelijke sites wordt geblokkeerd
  • de Full Array Dimming technologie zorgt voor intense details en een geweldig contrast en voor levendigere scènes in al je favoriete filmgenres
  • je kunt genieten van van al je favoriete films. Ook van de series van Netflix, Disney+, Apple tv+ en LG Channels en meer. De nieuwste films, tv-programma’s en documentaires zijn ook toegankelijk via spraakcommando’s
  • de Sports Alert functie geeft je in realtime waarschuwingen over je favoriete sportnieuws (bijv. resultaten, doelen) terwijl je naar iets anders kijkt
  • ….

Besluit

De LG 65NANO956LA is een nanocel-televisie die een goede optie is voor films, series en sport zelfs in lichte ruimtes. De kijkhoek is zeer breed door de toegepaste technologie. Het is ook voor gamers een goede keuze, omdat ze toekomstgericht is dankzij de HDMI 2.1 aansluiting. Deze is verenigbaar met de nieuwe generatie spelconsoles die over een paar maanden gelanceerd wordt. Met dit toestel bewijst LG dat je voor een goeie 8K televisie zeker niet alleen bij Samsung terecht kan!

LG 8K TV: 75SM9900PLA

Het toestel in een oogopslag

In combinatie met AirPlay 2, Dolby Vision, Dolby Atmos en hun krachtigste processor hebben de Koreaanse fabrikanten een aantrekkelijk pakket samengesteld. De prijs van flatscreentelevisies wordt niet alleen bepaald door de schermtechnologie en de apparatuur, maar ook door twee belangrijke factoren: de grootte van het scherm en de resolutie. Televisies boven een beeldschermdiagonaal van 65 inch zijn traditioneel duurder dan gemiddeld, omdat schermen van dit formaat nog steeds in relatief kleine hoeveelheden worden geproduceerd. Een tweede is het aantal pixels. Terwijl 4K-resolutie nu standaard is, kunnen platte Tv’s met een 8K-display nog steeds op twee handen worden geteld. Dit verhoogt investeringskosten van de consument. Maar het aanbod van LG lijkt een koopje in vergelijking met de prijzen van andere merken.

Beeldkwaliteit

De mega-hoge resolutie is maar een aspect van een goede televisie. Een andere belangrijke norm is de helderheid. De 75SM9900PLA. Het beeld is zeer helder in de “live modus”. In deze modus is ze zelfs geschikt voor ruimtes die overspoeld worden met zonlicht. Maar om het apparaat met een diagonaal van 189 centimeter en ruim veertig kilogram in de open lucht te slepen, zal België volgend jaar waarschijnlijk in de finale van het Europees Kampioenschap moeten staan.

Directe led-achtergrondverlichting

In tegenstelling tot de Edge-led apparaten, waar de Leds aan de rand van het scherm zijn geplaatst, zijn ze hier verdeeld achter het totale oppervlak van het scherm. Dit maakt het mogelijk om voor diepere zwarte kleuren weer te geven op een gelijkmatig verlicht beeld. Op het display van het 75″ apparaat, staat rechtsonder de opdruk “NanoCell”. Dit wil zeggen dat LG voor een zo realistisch mogelijke kleurweergave gebruik maakt van nanodeeltjes ter grootte van een nanometer. Dit zijn zogenaamde kleurreinigers, die moeten helpen bij het uitschakelen van ongewenste kleurgolven. Om de zuiverheid van het RGB-spectrum te verbeteren worden onzuivere, matte kleuren uitgefilterd. In combinatie met het gebruik van 8K zijn de duidelijke lay-out en het gebruiksgemak een lust voor het oog.

Cinema-modus

In de “Cinema”modus zijn de kleuren het nauwkeurigst voorgeprogrammeerd. Als je kiest voor “technicolor expert” krijg je nog een beter resultaat op je scherm, met natuurlijke kleuren.

Solide geluid

De LG SM9900 heeft een 2.2 geluidsinstallatie met 40 watt. Zelfs bij hoge volumes zorgt het voor een helder, zuiver geluid. Ook de bas is prima. Wat de LG SM9900 onderscheidt voor geluid is de uitbreidbaarheid, die aanzienlijk groter is dan die van vergelijkbare toestellen. Hij is compatibel met DTS, Dolby Digital en Dolby Atmos en ondersteunt dus alle gangbare formaten die geluidsfanaten nodig hebben in een televisietoestel. Als je met een hoogwaardige soundbar of hifi-installatie bioscoopgeluid binnen je eigen vier muren wilt brengen, dan is de LG 75SM9900PLA de juiste tv voor je.

Slimme functies

De LG SM9900 maakt gebruik van het eigen WebOS-besturingssysteem. De bediening is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Wanneer gewenst kunnen extra apps worden geïnstalleerd en gesorteerd op hun belangrijkheid. De afstandsbediening kan klassiek worden gebruikt via knoppen of als een computermuis. De bewegingen zijn soepel en schokvrij en garanderen een gemakkelijk menugebruik.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

  • gelijkmatige verdeling van het achtergrondlicht tot het beeld helemaal perfect is
  • LG maakt het mogelijk om iPads en iPhones te streamen. Het ondersteunt ook het domotica-protocol Homekit van Apple
  • het is naast een tv ook een krachtige mediaspeler, die foto’s en video’s omzet in een 360-graden weergave
  • de tv heeft een goede geluidsinstallatie die uitbreidbaar is tot een echte concertweergave

Besluit

De LG 75SM9900PLA blijkt een zeer goede hightech 8K tv te zijn met een complete uitrusting. Zelfs conventionele Blue-rays of tv-signalen in 720p zijn nog steeds vrij scherp en aangenaam om naar te kijken op de LG. Er blijven nauwelijks wensen onvervuld voor de consument Als je bedenkt dat je nog geen twee jaar geleden evenveel betaalde voor een Ultra-HD 65 inch tv in de luxe klasse, dan kun je alleen je hoed afdoen voor LG. Het doet niet meer en niet minder dan de beste televisietoestellen tegen een redelijke aankoopprijs aanbieden.