Een soundbar staat synoniem voor een soort type luidspreker die een lage en zeer brede behuizing heeft. Het is eigenlijk een lange smalle rechthoek. Het design van een soundbar is speciaal op deze manier ontworpen om bepaalde achterliggende redenen. Eerst en vooral omwille van het akoestische aspect zodat ze vrij eenvoudig onder de andere weergave apparaten kunnen worden geïnstalleerd en gemonteerd. Er zijn vaak verschillende speakers in een soundbar kast. Sommige high-end soundbars beschikken eveneens over een zogenaamde subwoofer en genereert een hoogwaardige geluidskwaliteit met het effect van een surround sound. Soundbars mag je aanzien als een kostenbesparende alternatieve oplossing voor systemen met stereogeluid die de audiokwaliteit omhoog kunnen krikken in je huiskamer, vergaderruimte op kantoor of als eventuele thuisbioscoop. Deze 3 soundbars staan hoog aangeschreven: Harman Kardon Citation Bar, Bowers & Wilkins Formation Bar en Bose Soundbar 700.

Waarom is een soundbar beter dan een ander audio alternatief?

Dankzij de meest moderne technologische snufjes worden tv’s steeds maar lichter en dunner, wat een hele rits voordelen biedt. De betere kwaliteit op visueel gebied met de LED en OLED beeldschermen, het esthetisch design en een grotere draagbaarheid. Anderzijds zorgt dit voor een belangrijk nadeel. Er is immers minder plaats voor ingebouwde speakers waardoor de kwaliteit van de audio in het gedrang komt. Soundbars vervullen die plaatsvervangende behoefte. Het zorgt voor een vrij solide kwaliteit van de audio, uitstekende gebalanceerde basgeluiden en elimineert het audioverlies dat optreedt naar achteren gerichte speakers op monitoren of tv’s. Een andere bijkomstig voordeel is dat een soundbar met slechts één draad is aangesloten.

De soundbar versus tv luidsprekers

De speakers die momenteel in flatscreen televisies worden aangeboden, zijn de jongste jaren enorm verbeterd. Niettemin toont de technologie met de geringe diepte en de compacte ruimte, spijtig genoeg zijn grenzen. De soundbar geeft je echter het ware bioscoopgevoel zoals je dit in je eigen huiskamer wil beleven. Naast het steeds hip modern design, is de soundbar meer dan alleen maar een decoratief verlengstuk van je flatscreen tv. Enkele voordelen op een rij:

Eenvoudige installatie

Het installeren van een soundbar is kinderlijk eenvoudig. In een handomdraai maak je een verbinding met je tv door middel van 1 kabel. Het spreekt voor zich dat je wel een stroombron nodig hebt.

Het vermogen ligt een stuk hoger

In tegenstelling met de luidsprekers die in de tv zijn ingebouwd, geeft de soundbar een veel groter vermogen. Wees echter op je hoede wanneer je een goedkope soundbar aanschaft omdat de kwaliteit vaak navenant is.

De verbinding met Bluetooth

Heel veel soundbars zijn nu uitgerust met een Bluetooth aansluiting. Dit biedt een enorm voordeel als je van plan bent naar muziek van het type MP3 of een ander audioplatform te luisteren vanaf je tablet, laptop of smartphone met een Bluetooth connectie.

Het gebruik van veel minder kabels

Als je de soundbar met de klassieke gewone home cinema vergelijkt, heeft de soundbar heel wat minder kabels nodig om aan te sluiten. Het merendeel van de speakers beschikt over een HDMI aansluiting, wat het instellen nog eenvoudiger maakt. Een aansluiting via een optische kabel is een andere oplossing.

Deze 3 soundbar modeltypes maken momenteel heel wat furore in hun marktsegment:

Harman Kardon Citation Bar

Algemene productbeschrijving

Met de Harman Kardon Citation Bar accentueer je het geluid nog meer wanneer je films, series of muziek bekijkt of beluistert. Via de subwoofer, die standaard is ingebouwd, komen de effecten van het geluid nadrukkelijker op de voorgrond. Door beroep te doen op de ingebouwde Google Chromecast stream je series en films van streamingleveranciers zoals Streamz, Netflix of Spotify makkelijk naar de soundbar. De Citation bar bestuur je op een makkelijke manier spraakgestuurd of met de touch screen van het bijhorende bedieningspaneel. Je hebt de mogelijkheid om de soundbar aan te sluiten via Bluetooth of wifi aan je laptop, tablet of smartphone. Op deze manier is een koppeling naar Google Assistant mogelijk. Heel handig als je inderdaad via spraakopdrachten de soundbar wil aansturen of speciale diensten wil raadplegen. Denk maar in eerste instantie aan je eigen persoonlijke agenda en afspraken, de verkeersberichten of de weersverwachtingen. Als je een 5.1 home cinema-opstelling beoogt, zal de soundbar een verbinding moeten maken met de Citation Sub of Citation Surround speakers. Hoe dan ook, de kwaliteit van het geluid blijft gegarandeerd dankzij de aanwezige WiSA technologie.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

+ De geluidskwaliteit van deze soundbar wordt als uitstekend ervaren
+ Via spraakopdrachten van de ingebouwde Google Assistant kan je de high-end soundbar makkelijk bedienen
+ Sluit de soundbar aan met het Harman Kardon multiroom systeem. Via deze weg stream je muziek door de hele woning

Minpunten

– AirPlay wordt door de soundbar niet ondersteund

Technische specificaties in een notendop

 • Kwaliteit van het geluid volgens consumenten: uitstekend
 • Speaker type: soundbar
 • Afmeting breedte: 115 centimeter
 • Afmeting hoogte: 6,2 centimeter
 • Afmeting diepte: 11,5 centimeter
 • Weergave van geluid: surround
 • Sound surround: virtual surround sound
 • Systemen surround: Dolby Digital, DTS
 • Bediening via: Apple, Android, Windows
 • Home platform smart: Google Assistant

Bowers & Wilkins Formation Bar

Algemene productbeschrijving

De soundbar van Bowers & Wilkins Formation Bar komt helemaal tot zijn recht in een grotere ruimte. De bar, die over 9 ingebouwde drivers beschikt, zorgt ervoor dat je een vrij ruim en groot geluidbereik creëert. De soundbar sluit je via Bluetooth en wifi aan met je tablet, laptop of smartphone. De instellingen bedienen gebeurt via de gratis app van Bowers & Wilkins. Als je nog een betere geluidskwaliteit uit je systeem wil halen, dan kan je een Formation Boss inschakelen om een meer voller geluid te hebben. Een andere mogelijkheid is dat je de soundbar gaat uitbreiden tot een home cinema. Met de multiroom geluidopstelling sluit je via de app verschillende Bowers & Wilkins speakers met elkaar aan. Door deze werkwijze te hanteren, bepaal je per woningruimte welke muziek je graag zou willen afspelen. Markant detail: je zal eerst moeten kijken of je tv-toestel over een mogelijke optische aansluiting beschikt om compatibel te zijn met de soundbar.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

+ De Bowers en Wilkins soundbar functioneert het beste in een grote ruimte
+ Via de standaard ingebouwde wifi maak je heel makkelijk verbinding met je tablet, laptop of smartphone
+ Sluit de soundbar aan met het Bowers & Wilkins multiroom systeem. Via deze weg stream je muziek door de hele woning

Minpunten

– Een HDMI aansluiting ontbreekt bij deze soundbar om de bar met de tv te koppelen
– De soundbar heeft geen Dolby Atmos ter beschikking. Hierdoor weergalmen de geluidsignalen niet via het plafond naar je oren

Technische specificaties in een notendop

 • Kwaliteit van het geluid volgens consumenten: uitmuntend
 • Speaker type: soundbar
 • Afmeting breedte: 124 centimeter
 • Afmeting hoogte: 10,9 centimeter
 • Afmeting diepte: 10,7 centimeter
 • Weergave van geluid: stereo
 • Aansluiting mogelijkheid: digitaal optische aansluiting
 • Bediening via: Apple, Android, Windows

Bose Soundbar 700

Algemene productbeschrijving

Met de Bose Soundbar 700 boost je het geluid van je tv of beluister je je favoriete muziek via een beschikbaar netwerk. De soundbar koppel je aan je televisietoestel via een meegeleverde optische of HDMI kabel. Het geluid klinkt glashelder door middel van de automatisch ingebouwde Phase Guide technologie. De drivers, die in de soundbar zijn ingebouwd, zorgen ervoor dat de geluidsignalen nauwelijks aan kwaliteit moeten inboeten. Via de Bose smart speaker koppel je meerdere luidsprekers aan elkaar via wifi. Je kan naar eigen persoonlijke wens je eigen multiroom opstelling opzetten. Zo heb je de mogelijkheid om in elke kamer naar je muzikale favorieten te luisteren. Het is aangeraden om de standaard meegeleverde optische kabel te gebruiken om een verbinding met je tv te maken.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

+ De geluidskwaliteit van deze soundbar wordt als uitstekend ervaren door de consumenten
+ Sluit de soundbar aan met het Bose smart multiroom systeem. Via deze weg stream je muziek door de hele woning
+ Mogelijkheid om aan te sluiten via een optische of HDMI kabel

Minpunten

– De soundbar beschikt niet over een subwoofer die diepe basgeluiden produceert

Technische specificaties in een notendop

 • Kwaliteit van het geluid volgens consumenten: uitstekend
 • Speaker type: soundbar
 • Afmeting breedte: 98 centimeter
 • Afmeting hoogte: 5,7 centimeter
 • Afmeting diepte: 10,8 centimeter
 • Weergave van geluid: surround
 • Sound surround: virtual surround sound
 • Systemen surround: Dolby Digital
 • Bediening via: Apple, Android, Windows
 • Home platform smart: Google Assistant